Skip to main content

Şiddet, taciz ve tecavüz

Muş Haber Fotoğrafı

Eğitim Sen Muş Şubesi Kadın Sekreterliğince, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için basın açıklaması yapıldı. Şube Sekreteri Ayşegül Duman açıklamada, “Her yerde; evde sokakta, işyerinde, kadın katliamları, şiddet, taciz ve tecavüz durmak bilmiyor. Ne Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına dair Kanun ne yargı kararları kadına yönelik şiddeti durdurmuyor.”dedi.
Duman’ın açıklaması şu şekilde devam etti: “Siirt’te, şiddet gördüğü eşine açtığı boşanma davası sürerken, uçurumun dibinde cesedi bulunan 25 yaşındaki öğretmen Esin Güneş davası, kaza sonucu düştü denilerek kapatılmıştı. Ailesinin ve kadın örgütlerinin girişimleriyle açılan davada bilirkişi Esin Güneş’in kaza sonucu değil itme sonucu düştüğü ve yaşamını yitirdiği sonucuna vardı. Esin Güneş’in eşi ve taksici arkadaşı tutuksuz yargılanıyor. 27 Mart’ta İzmir’de rüyasında eşinin kendisini aldattığını gören Mehmet G ,Fatma G’yi yüzünden bıçaklayarak ağır yaraladı Ayşe İnce, boşanmak istediği kocası ölümle tehdit ettiği için şikayette bulunduktan bir hafta sonra kocası tarafından öldürüldü. Kocanın İnce’ye daha önce de bıçakla saldırdığı, kadının şikâyeti üzerinde gözaltına alındığı ancak savcılık ifadesinin ardından serbest kaldığı ortaya çıktı. Yine 26 Nisan’da İzmir’de Havva K. boşandığı eşi tarafından sokak ortasında bıçaklandı.
Narife Çekcek sınıfta öğrencilerinin gözleri önünde bıçaklanarak yaralandı.
Bianet’in tutuğu çeteleye göre Kadının ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun 8 Mart’ta yürürlüğe girdikten sonra Mart ayında 12 kadın yaşamını kaybetti. Bunlardan 4’ü koruma talep ettiği halde korunmadı ve erkekler tarafından öldürüldü.
Bu olaylar kadına yönelik şiddetle mücadelenin yalnızca yasal düzenlemelerle önlenemeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Asıl sorun şiddeti besleyen türlü mekanizmaların ortadan kaldırılmasıdır. Kadını ikincil gören onu birey olarak değil ailenin bir parçası olarak ele alan ve yasal düzenlemeleri bu çerçevede yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kamu görevlileri görevini yapmadıkları için kadınlar şiddete maruz kalıyor mealindeki serzenişlerini bırakmalı, konuyu asayiş sorunu olarak ele almaktan vazgeçmelidir. Biz kadınlar karakolda güvenlik güçlerinden dayak yiyen ya da güvenlik güçlerinin yanı başında bıçaklanan kadınları unutmadık. Yaşananlar kadına yönelik şiddetin yalnızca güvenlik meselesine indirgenemeyecek düzeyde olduğunu bariz bir biçimde göstermektedir.
Kadın bedeni üzerine rahatlıkla söz söyleme hakkını kendinde gören bir başbakanın, kadını, birey olarak ele almayan kadının varlığını aile içinde tanımlayan bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının şiddetle mücadelede başarılı olmayacağı açıktır. Çünkü bizzat kendisi, şiddeti besleyen erkek egemen zihniyetin taşıyıcısı durumundadır. Erkek akıl erkek yargı, erkek devlet anlayışı değişmedikçe, bununla ilgili ekonomiden siyasete medyadan eğitime kadınları güçlendirici önlemler alınmadığı müddetçe şiddetin önlenemeyeceği; diğer türlü atılan adımların göstermelik düzeyde kalacağı bilinmelidir.
Unutulmamalıdır ki şiddet şiddeti besler. Ülkemizde ve bölgemizde devam eden çatışmalı ortam, Kürt sorunu başta olmak üzere sorunların çözümünde izlenen militarist yaklaşım,bireysel silahlanmanın önünü açan düzenlemeler ..vb pek çok uygulama bir yandan toplumsal şiddeti tırmandırırken diğer yandan kadına yönelik şiddeti de besleyen etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Öte yandan N.Ç ve Fethiye davası ile ilgili yargı kararları tecavüzcüleri cesaretlendirmekte, kadınların adalete olan inancını zedelemektedir. Tecavüzcüler, tacizciler yargı kararlarıyla aklansa da kadınların vicdanının bu kararları kabul etmeyeceği açıktır.
Eğitim Sen’li kadınlar olarak yaşanan şiddet olayları karşısında sessiz kalmayacağımızın, başta Öğretmen Esin Güneş olmak üzere katledilen kadınların davalarının takipçisi olacağımızın ve gerçek adalet sağlanıncaya dek mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizin bir kez daha tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.”

 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Muş, TÜBİTAK Yarışmasında Bölgeye Damga Vurdu

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 20. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Finali sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri