Skip to main content

Muş`a Üniversite yolda..

Muş Haber Fotoğrafı

Sürpriz bir kararla kapsamı genişletilen ve Muş`un da içinde bulunduğu yeni üniversitelerle ilgili tasarı Başbakanlık`a gönderilecek. Üniversite açılması planlanan illerle ilgili tasarının yaz aylarında yasalaşması planlanıyor.

15 ilde yeni üniversite açan hükümet, bunlara 17 tane daha ilave edecek. Böylece üniversitesi olmayan il sayısı 9’a düşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili düzenlemeyi son aşamaya getirdi. Başbakanlık’a sunulması beklenen tasarının yeni yasama döneminden önce Meclis’ten geçmesi planlanıyor.

Hüseyin Çelik, yeni üniversitelerle ilgili tasarıyı Başbakanlık’a gönderecek. Türkiye’de üniversitesiz il bırakmamayı hedefleyen hükümet, bu konuda önemli bir adım daha atıyor. 15 yeni üniversitenin ardından geçen yıl 10 üniversite daha açmak için çalışma başlatan hükümet, sürpriz bir kararla kapsamı genişletti. Bu yıl Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman’da da üniversite kurulacak. Yasal düzenlemeler için gerekli çalışmalar yapıldı. Tasarının yaz aylarında yasalaşması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre, konuyla ilgili kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK’e bir yazıyla başvurdu.

Bakanlığın geçen yıl 10 üniversite daha kurulması konusundaki görüş isteğine cevap vermeyen ve bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çeken YÖK, bu kez de ‘İnceledikten sonra görüşümüzü ileteceğiz.’ cevabıyla yetindi. Bakanlık bürokratları da kanun taslağını hazırlayarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sundu. Çelik’in bu hafta taslağı imzalayarak Başbakanlık’a göndereceği öğrenildi. Yükseköğretim Kanunu’na göre bir üniversite kurulabilmesi için YÖK’ün görüşünün alınması gerekiyor; ancak bu görüşün ‘olumlu’ olma zorunluluğu bulunmuyor. Görüş geldikten sonra düzenlemeye Meclis sürecinde gerekli ilavelerin yapılabileceği kaydediliyor.

Yeni kurulacak üniversitelere ‘çekirdek üniversite’ gözüyle bakılırken, 17’sine birden ilk günden öğrenci alınmasının söz konusu olmayacağı vurgulanıyor. Yeni üniversiteler belirlenirken illerin gelişmişlik düzeyi, ildeki fakülte ve yüksekokul durumu, potansiyel öğrenci sayısı gibi kriterlere göre yapılan puanlamanın dikkate alındığı aktarılıyor. Yaz aylarında 17 üniversiteyle ilgili kanunu Meclis’ten geçirmeyi öngören hükümetin, üniversitesi olmayan 9 il için ise ‘bir sonraki dönemde’ gerekli adımı atmayı hedeflediği belirtiliyor. Türkiye’de halen 68’i devlet, 24’ü vakıf olmak üzere 92 üniversite bulunuyor.

Yıllardır üniversite bekleyen 15 il, geçen sene bu hayaline kavuşmuştu. Ancak rektörlerin nasıl atanacağı konusu YÖK’le hükümet arasında sıkıntıya yol açmıştı. Sorun hâlâ köklü bir çözüm bekliyor. Geçen sene söz konusu çalışmalar sırasında üniversitesi olmayan 26 il de bu konudaki taleplerini Meclis’e iletmişti. Milletvekilleri kanun teklifi vererek konuyu gündeme getirmişti.

Hükümetin yeni kuracağı 17 üniversiteye eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam’dan da destek geldi. Dünyada gelişmiş ülke statüsüne girebilmek için ‘her yarım milyon nüfusa bir üniversitenin düşmesi, nüfusun da yüzde 30’unun yükseköğretim görmüş olması’ gerektiğini anlatan Mehmet Sağlam, bu oranın ise Türkiye’de yüzde 19 olduğunu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Sağlam, “Nüfusu 72 milyonu bulan Türkiye’de 144 üniversitenin olması gerekiyor. Yeni üniversite kurulması her zaman Türkiye’ye yarar getirir. Bunda geç bile kalındı.” açıklamasında bulundu. Yeni kurulacak üniversitelerin ‘bir günde Harvard olamayacağını’ vurgulayan Sağlam, “Bir yerden başlayacaksınız. Bir yerden başlamadan üniversitelerin gelişmesi mümkün değil. Yeteri kadar öğretim üyesi ve imkan bulunduğunda bu üniversitelere öğrenci alınır. Kaliteden yine ödün verilmez.” diye konuştu. Kaynak: Zaman

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri