Skip to main content

Özerklik projesi Türkiye`yi kapsıyor

Muş Haber Fotoğrafı

Eğer başbakanın bu hakkı varsa, bizim de böyle bir hakkımız vardır” dedi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık Demokratik Özerlik Projesi’nin sadece Kürt coğrafyası ile ilintili olmadığını söyledi. Projenin Türkiye’yi kapsadığını belirten Sakık, Ankara’daki yönetimin ülkenin 25 bölgesinde olacağını ifade etti.

Seçim bölgesinde gezi ve ziyaretlerini sürdüren Milletvekili Sırrı Sakık basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Demokratik Özerklik projemiz dünün bir projesi değil. Bu proje 2005 yılında tartışılarak bugüne kadar gelen ve daha önce de düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmıştık. Demokratik Özerklik Projesi, sadece Kürt coğrafyasından ilintili olan bir proje değil. Bu proje bütün Türkiye’yi kapsayan, Türkiye’yi 25 bölgeye ayıran bir projeydi. Bu projenin dünyanın dört bir tarafında uygulandığını hepimiz biliyoruz” dedi.

Sakık, “76 ülkede buna benzer, bunun farklı versiyonları olan demokratik özerklik, federasyon gibi yöntemlerin uygulandığını biliyoruz. Bu uygulamalardan dolayı o ülkelerde bir bölünme, bir parçalanma olmadığını Sayın Başbakan hepimizden iyi biliyor. Ama Sayın Başbakan ne yazık ki ‘ülkede ameliyat yaptırtmam’ söylemiyle ülkeyi bölen, parçalayan bir yönetimi biçimi olduğunu lanse ediyor. Aslında tam tersi, ülkede birliği sağlayan bir ruh halidir. Daha çok demokrasi, daha çok özgürlük anlayışıdır. Bu, daha az yasak, daha çok özgürlük, Türkiye’nin her tarafında uygulandığında insanın daha etkili ve yetkili, söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim biçimidir. Bu projeyle Ankara’daki merkezi yönetimin yetkisini yereller paylaşacaktır. Bundan niye korkuluyor, bu kadar büyük bir tartışmaya neden olduğunu da anlamakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık açıklamasında daha sonra şunları söyledi: “Sayın Başbakan, başkanlık sistemini düşündüğünü söylüyor. Başkanlık sistemi nasıl bir yönetim biçimiyse demokratik özerklik de budur. Eğer başbakanın bu hakkı varsa, bizim de böyle bir hakkımız vardır. Bunun konuşulmasında, tartışılmasında, yerel yönetimlerin kendisin güçlü bir şekilde ifade etmesinde, Ankara’nın yönetiminin 25 bölgeye dağıtılmasında kimin ne sıkıntısı olabilir. 90 yıldır bu ülkeyi yönetenler bu ülkeyi ne özgürleştirdiler, ne de zenginleştirdiler. Kendi güçlerini yerele akıtmak, yaymak istemiyorlar. Herkesin Ankara’ya biat etmesini istiyorlar. Artık dünya büyüyor, herkesin söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim biçiminin oluşması gerekir. Geçmişin argümanları, geçmişin tespitleri, katliamcı yönüyle bu ülkede sorunları çözemeyiz. Onun için demokratik özerklik sadece Kürtler için değil, bu coğrafyada yaşayan herkesin insan gibi yaşayabileceği bir yönetim biçimidir. Bundan korkulmamalı, bu kadar fırtınalar kopararak halkın kafasındaki o sağduyuyu köreltmemeliyiz. Bu ülkede birlikte yaşıyoruz ama bu ülkede yaşarken, bu ülkenin realitesine de, uygun adımların atılmasını hep söylüyoruz. Nasıl ki biz keskin virajlarımızdan kendimizi korumamız gerekirse, Türkiye’de söz ve karar sahibi olanların da artık keskin virajlardan bir an önce kendilerini kurtarmaları gerekir. Bağımsız Kürdistan dediğiniz zaman bütün ortak hukuku ortadan kaldırıyorsunuz. Biz birlikte yaşamak istiyoruz. Kürdistan olarak coğrafi bir terim vardır, burası Kürt coğrafyasıdır, buranın adı Kürdistan’dır. Ama biz kaderimizi Türkiye halkıyla bütünleştirmiş, birlikte yaşamak istiyoruz. Biz ortak cumhuriyetten, anayasadan, hukuktan, bahsediyoruz. Eğer bağımsız Kürdistan’sa zaten bağımsız Kürdistan’ın kendisine özgü bir anayasası, düzeni, ayrı sınırları, ayrı bayrakları olur. Bizim taleplerimiz bu noktada değil. Biz Türkiye halkıyla bütünleşerek kendimizi yönetmek istiyoruz. Dünyada 76 ülkede buna benzer yönetimler var ama ülke bölünmüyor ve parçalanmıyor da. Ne yazık ki Kürt sorununun çözülmesini istemeyenler sürekli ‘Bağımsız Kürdistan’ şiarını kullanıyorlar. Biz açık ve net söylüyoruz, bizim kafamızda bir tek politikamız var. O da birlikte yaşamak, cumhuriyeti demokratikleştirmek, Kürtleri statü sahibi yapmak ve herkesin bu benim ülkemdir demeliyiz. Bunu İstanbul için de istiyoruz, Muş için de istiyoruz. Politikamız bu kadar açık ve nettir. Bunun üzerinden fırtınalar koparmak, haklı davamızı gölgelemeye kimsenin hakkı yoktur.

 İntikamın körelttiği yürekler daha çok kan, daha çok gözyaşına sebep olur. Biz bu konuda her insanın yaşamıyla ilgili üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışırız. O iki askeri ve sağlık memurunun bir an önce ailelerine kavuşması için elimizden ne gelirse bunu derhal yaparız. Bu konuda bize bir görev verilirse yapmaya hazırız. Zaten her insanım diyen yüreğinde bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışır. Bizim gücümüz neye yeterse buna katkı sunmaya hazırız”. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri