Muş’ta mahalle aralarındaki çöp alanlarının zamanında temizlenmemesi sağlığı tehdit ediyor. Kentin ara sokaklarında biriken çöplerden şikayetçi olan vatandaşlar, belediyenin çöpleri zamanında almadığını ve çocuklar tarafından yakılan çöplerin çevreye yaydığı kokudan dışarıya çıkamadıklarını ifade ettiler.
Hürriyet Mahallesinin sakinleri belirli bölgelerde biriktirilen çöplerin zamanında alınmadığını iddia ederek, çevre kirliliğinin de giderek arttığını söylediler.
Çevre temizliğinin ve insan sağlığının dikkate alınmadığını kaydeden vatandaşlar, 21’inci yüzyılda karşılaşılan bu görüntülerin bir şehre yakışmadığını söylediler. Artık köyde bile bu manzaralar ile karşılaşılmadığını, çöplerin zamanında alındığını kaydeden vatandaşlar, belediye ekiplerinin temizlik konusunda titiz davranması gerektiğini bir kez daha hatırlattılar.
Öte yandan yakılan çöplerden çevreye yayılan kokuya dayanamadıklarını vurgulayan mahalle sakinleri, kış mevsimi dolayısıyla apartmanlarda yakılan kömürlerden artan küllerin zaman zaman çöp alanlarında tutuştuğunu söylediler.
Bir süre öncesine kadar çöp konteynırlarının olmamasından yakınan vatandaşlar, çöp konteynırlarının şimdi bazı bölgelerde mevcut olduğunu ancak çöplerin zamanında alınmadığını öne sürdüler.
Sokak ve cadde kenarlarına açıktan bırakılan çöplerin vatandaşları rahatsız ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Necmettin Dede, uyarılarda bulundu.
Çöplerin çevreye kötü koku yaymasından dolayı vatandaşı rahatsız ettiği gerekçesi ile sokak ve yol kenarlarına çöp bırakma yasağı getirildiğini belirten Belediye Başkanı Necmettin Dede yaptığı açıklamada, bundan sonra çöp toplama ekiplerinin daha aktif çalışacağını ancak vatandaşlarında gereli duyarlılığı göstermesi gerektiğini söyledi.
Temiz bir Muş için çalışacaklarını kaydeden Dede, “biz Muş için elimizden gelen çabayı gösterirken, halkımızın da katkısını bekliyoruz. Bu nedenle herkes çöpünü akşamdan poşetlere bırakacak sabah erken saatlerinde çöp toplama ekibimiz ev ev dolaşarak çöpleri toplayacaklardır. Bu sisteme uymayan vatandaşa gerekli cezai uygulama yapılacaktır” dedi.
Çevre temizliği için vatandaşların daha bilinçli ve sorumlu davranması gerektiğini de ifade eden Dede, site ve apartman sakinlerinin ise çöplerin poşetlenmesi için gerekli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini belirtti. Dede, el birliği ile temiz toplumun oluşturulabileceğini vurgulayarak, bir yandan ağaçlandırma çalışmaları ile kenti modern bir estetiğe kavuşturmanın mücadelenin verdiklerini öte yandan şehir içerisinde yeşil alanları genişletmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Ara ve ana caddelerde gerekli temizlik çalışmalarının yapıldığını ve bu çalışmaların yaz sezonunda daha titiz bir tutum ile sürdürüldüğünü ifade eden Dede, yazın hava sıcaklıklarının artmasından dolayı açıktan sokağa atılan çöplerin çevreye koku yaydığını ve haliyle vatandaşların bundan rahatsızlık duyduğunu belirtti.
Ulu orta atılan çöplerin çevreye koku yaymaması için çalışmalar yapacaklarını belirten Dede, ekiplerin ev ev dolaşarak çöp toplayacağını ve vatandaşların bu uygulama için gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.
Muş`un Sesi Gazetesi


