Muş’taki kadınlar evlendikten sonra okunma yazma kurslarına başlıyorlar. Gençken birçok sebepten dolayı okula gidemeyen kadınlar, şimdilerde okuma yazma azmi ile sınıfları dolduruyorlar. Birçok kadın okuma yazma kursuna çocukları ile birlikte geliyor.
Halk Eğitim Merkezi okum yazma kursları aralıksız olarak devam ediyor. Birçok kişi ilköğretim diploması alabilmek için açılan kurslara aralıksız olarak devam ediyor. Kurslara kimi İş Kur eğitimlerine gidebilmek için geliyor, kimi ise, ehliyet alabilmek için. Fakat bazıları ise, genç kızlığında içlerinde kalan okuma azmini dışarıya vurmak için geliyor. Fatma Sönmez’de içindekini dışa vurmak için gelenlerden. Yaklaşık 10 yıllık evli ve üç çocuk annesi olan Bulut, kurslara iki çocuğu ile birlikte katılmak zorunda. Çünkü çocuklarını bırakacak bir yakını yok. Bulut, “yıllar önce okuyamadım. Bu da içimde kaldı. Okuma yazmayı öğrenmeyi çok istiyordum. Halk eğitim merkezi kursları büyük bir fırsat oldu. Ben okuma yazma öğrendikten sonra, nereye kadar okuya bilirsem okuyacağım. Çocuklarla buraya gelmek zorundayım. Çünkü onları bırakacak bir başka yakınım yok. Çocuklarla okuma yazma kursana gelmek zor oluyor. Fakat yapabilecek başka bir şey yok” diye konuştu.
KÖYÜMÜZDE OKUL YOKTU
Kursta genç kızlarda dikkatleri çekiyor. Kursa katılan bir genç kız, “Benim okula gitmeme kimse engel olmadı. Fakat köyümüzde okul yoktu. Ben Korkut’un bir köyünde oturuyorum. Köyümüzde okul olmadığı için okula gidemedim. Köyümüzde okul son beş yıla kadar yine okul yoktu. Rahmetli Türkan Saylan’ın desteği ile köyümüze bir okul yapıldı. Okul yapılmasının ardından kızlar köyde okula gidebiliyorlar. Bizlerde yeniden hayata atılmak için kurslara katılıyoruz. Bu kursları bitirdikten sonra lise ve üniversite sınavlarına da katılacağım. İdealist birisiyim. Sonuna kadar okuma azmimi sürdüreceğim. Ben bütün kızların, okuma yazma bilmeyen kızların bu kurslara katılmasını istiyorum. Evde oturmasınlar gelip burada okuma yazma öğrensinler” diye konuştu.
500 ÖĞRENCİ MEZUN EDİLECEK
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Murtaza Bozdemir, “Kurslarımız herkese açıktır. Bakın bu gün evlenmiş çoluk çocuğa karışmış bayanlarımız buraya geliyorlar. Yanlarında çocukları bile kurslara katılıyor. Bizim için bu konu bir sorun teşkil etmiyor. Bizler eğitim için elimizden geleni yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl okuma yazma kurslarının ikinci kademesinden yaklaşık 400 öğrenciyi mezun ettik. Bu yıl daha fazla öğrenci mezun etmek istiyoruz. Planlarımızda 500 öğrenciye ilköğretim ikinci kademe belgesi vermektir. Kurslarımız yılsonuna kadar sürecek. Bu nedenle herkes istediği zaman gelip kaydını yaptıra bilir. Kursların hepsi ücretsizdir. Buraya katılan kursiyerlerin kitaplarını da bizler veriyoruz” dedi. Muş Ovası Gazetesi
Muşspor Play-Off’u Garantiledi: Deplasmanda Kritik 1 Puan
Nisan 20, 2026 9:36 AM


