Referandum sonrası başlayan yeni anayasa tartışmalarına muhalefet mesafeli. Başkanlık sistemi konusunda ise ağız birliği var. Konuyla ilgili açıklama yapan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da yeni anayasanın uzlaşmayla yapılması gerektiğini dile getirdi. İktidarın kendi doğrusunu dayatmasının sorunları kangren haline getirdiğini ileri süren Sakık’ın bir de resti var. Kürtlerin taleplerinin ortada olduğunu söyleyen Sakık, “Bu anlamda yeni bir arayışa gerek yok. Başbakan eğer istiyorsa Türkiye referanduma alıştı. Kürtlere sorsun. O zaman oradan büyük bir demokratik özerklik talebi çıkacaktır” dedi.
Referandum sonucunda kan ve şiddet politikalarının iflas edip sandığa gömüldüğünü ileri süren Sakık, Başbakan Erdoğan’ı da daha cesur olmaya davet etti. Sakık bir uzlaşma komisyonu ile yeni anayasanın hazırlanabileceğini anlattı.
Sakık’a Başkanlık sistemi ile Demokratik Özerkliğin birlikte tartışıldığını hatırlattık. Türkiye’de her konunun rahatlıkla tartışılması gerektiğini savunan Sakık şunları söyledi: “Parlamenter demokrasiyi önemsiyoruz, ama bütün alanların demokratikleşmesi gerek. Başta anayasa yenilenmeli. Seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, terörle mücadele kanunu, yüzde 10’luk baraj bütün olarak yeniden dizayn edilirse parlamenter sistem sorunları çözer. Şimdi böyle bir durum ne yazık ki yok. Söz sahibi sadece parti genel başkanları. Bunun adı demokrasi değil.”
Şark telgraf


