Skip to main content

Suriye`ye barit ihracı.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Valisi İbrahim Özçimen, Muş’ta iki yıldan beri faaliyet gösteren ve ihracat yapan önemli bir sanayi kuruluşu konumundaki Barit Fabrikası’nın Suriye’ye 40 bin ton barit ihraç etmeye başladığını bildirerek, bunun oldukça sevindirici gelişme olduğunu söyledi. 
 
 Barit Fabrikası’nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Vali İbrahim Özçimen, Muş’tan ihracat yapılmasının kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. 
 
 Vali olarak ilin refahının artmasından sorumlu olduğunu kaydeden Özçimen, “Burada 40 kişiye istihdam sağlanıyor. Gelen giden kamyonlar, TIR’lar, akaryakıt istasyonlarına da küçük sanayiciye de bir hareket getirdi. Gönül arzu ediyor ki ildeki barit sahalarında da çalışılsın. Ancak şu anda ildeki barit madenleri kullanılmayınca burada işlenen maden Bitlis’ten geliyor. Ama bu burada durmayıp, gelişmeli başka yeni sanayiler de gelmelidir. Bu tesis, ilde terörün olmadığını ve ağır kış şartlarına rağmen sanayiin işlediğini göstermektedir. Bu tesisin şehre diğer sanayileri de çekeceğine inanıyorum” dedi. 
 
 Suriye ile 40 bin ton barit anlaşması yaptıklarını ve Irak ile görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Barit Fabrikası sahibi Ahmet Haşim Kocaman, hedeflerinin 2006 yılı sonu itibariyle 5-6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. 
 
 İki yıldan beri Muş Barit Fabrikası’nı işlettiklerini kaydeden Kocaman, “1991 yılında ABD’nın Irak’ı vurmasının ardından yaşanan kriz sebebiyle Muş Barit Fabrikası kapanmıştı. Bu arada biz de doğduğumuz topraklara ne yapabiliriz düşüncesiyle araştırmalar yaptık ve Muş’ta barit madeninin olduğunu öğrendik. Daha sonra şehirde atıl vaziyette bulunan barit fabrikasının ruhsatlarını alıp yatırıma başladık. 5084 sayılı yasadan faydalandık ve fabrika için arsa tahsisi yapıldı. Şimdi de Suriye’ye ihracat yapılıyor. Irak’tan ve Afrika ülkelerinden de barit talebi var. Irak’a barit ihracatı için hazırlık yapıyoruz. Suriye’ye şu anda sevkıyat devam ediyor. Şu ana kadar 2 bin tonun üzerinde mal teslimatı yapıldı. Bundan sonraki süreçte Suriye’ye sürekli mal vereceğiz. Irak’a da ihracat yapmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Irak’ın barit alımı yapması için daha zaman var ama barit alımı yapılacağı zaman Irak’a yaklaşık 200 bin ton barit verebileceğimize inanıyorum” diye konuştu. 
 
 İki üç yıl içerisinde Muş’ta yatırım alanlarını genişleteceklerinin ifade eden Kocaman, şunları söyledi: 
 
 “Muş’ta başka yatırım planlarımız var. Ancak biz kendi öz kaynaklarımızla yatırım yapmaya kalkıştığımız zaman 2-3 sene sonra yatırımları bitirebileceğiz. Fabrikanın bulunduğu arazi 5084 sayılı yasadan tahsis olduğu ve yatırımın yarısı yapılmış durumda olduğu için arazideki tapu şerhi kalkarsa, Kalkınma Bankası’ndan kredi kullanma imkanına sahip olacağız. Bu şerhin kaldırılması halinde çimento ve demir fabrikalarının yanı sıra boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bariti de 2007 yılının sonuna kadar üretebileceğiz. Buraya kuracağımız ikinci değirmen sistemiyle boya sanayiinde kullanılan bariti üretmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz 2006’da ikinci değirmeni kurabilmek. Suriye’ye yapılan ihracat dolayısıyla 4 milyon dolarlık girdi sağlayacağız. Bu yıl 40 bin ton sadece Suriye’ye gidiyor. Gelecek yıl bu hedefi en azından iki katına çıkarmayı planlıyoruz.” Haber: Kadir Tunç NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri