Skip to main content

Sınır kapısı açılıyor

Muş Haber Fotoğrafı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılı sonuna kadar Irak ile 2 sınır kapısı daha açılması için mutabakat zaptının imzalandığını belirterek, bunlardan biri Şino Bölgesinde, diğerinin de Suriye sınırına yakın bir noktada olacağını kaydetti.

Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve iş adamlarından oluşan bir heyetle Irak’a düzenlenen gezinin başlangıcında uçakta gazetecilere bilgi verdi.
Bakan Çağlayan, Türk iş adamlarının Irak’ın kuzeyinde, Bağdat’ta iş yaptıklarını ancak Güney Bölgesine fazla inmediklerini ifade ederek, iş yapılan alanı çeşitlendirmek istediklerini, geziyle de bunu amaçladıklarını anlattı.

Irak’ın güney bölgelerinde de alt yapı ve üst yapı işlerinin öne çıktığını ifade eden Çağlayan, Türk müteahhitlerinin 15-20 yıl iş yapabilecek kapasitesinin bulunduğunu söyledi. Türk müteahhitlerinin Irak’ta öne çıktığını dile getiren Çağlayan, bir inşaat firmasının 750 milyon dolarlık 5 hastane ihalesini almasını örnek gösterdi.
“ORTAK LOJİSTİK MERKEZİ KURULMASI GÜNDEME GELEBİLİR”

Bu ziyaretin geçtiğimiz günlerde Irak’ta gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin sağladığı altyapıda gerçekleştirildiğini kaydeden Çağlayan, konseyin toplantısının ardından 48 mutabakat zaptı imzalandığını, bunlardan 6’sının kendi bakanlığını ilgilendirdiğini, 3 alanda da işbirliğinin gündemde olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak sınır kapılarında görülen yoğunluğun işlerde gecikmeye yol açtığını ifade eden Çağlayan, 2 yeni sınır kapısı açılması için iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalandığını belirtti.

Çağlayan, 2010 yılı sonuna kadar bu 2 yeni sınır kapısının açılacağını kaydederek, bir soru üzerine, detay vermek istemediğini, ancak sınır kapılarından birinin Şino, diğerinin de Suriye sınırına yakın bir noktada olacağını belirtti.

Bakan Çağlayan, yeni açılacak sınır kapılarının ticaretin gelişimine önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
İki ülke arasında ortak lojistik merkezi kurulmasının da gündemde olduğunu ifade eden Çağlayan, ayrıca Irak’ta serbest bölge kurulması konusuna da destek vereceklerini söyledi.

Çağlayan, iki ülke arasında ortak serbest bölge kurulmasının da gündeme gelebileceğini kaydetti.

İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET
Çağlayan Irak’ta yapılacak tüm yatırımlar, özelleştirmelerle ilgili Irak’ta kurulan Ulusal Yatırım Konseyi ile bakanlığının işbirliği içinde çalıştığını belirterek, Irak’ta yapılacak tüm yatırımların Türkiye’nin de gündeminde bulunacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hakkında da bilgi veren Çağlayan, Türkiye’nin geçen yıl Irak’a 3,9 milyar Dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
Türkiye’de 70 ilin Irak’a ihracat yaptığını ifade eden Çağlayan, en fazla ihracat yapan 12 ilin 11’ini Doğu ve Güneydoğu illerinin oluşturduğuna dikkat çekti.
Çağlayan, 2009 yılı ilk 9 ay verilerine göre, tek başına Gaziantep’in ihracatının 1,1 milyar Dolar olduğunu belirterek, Şırnak, Muş, Mardin, Siirt, Amasya’nın öne çıkan illeri oluşturduğunu söyledi.

Çağlayan, 2 ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 5,3 milyar Dolar olduğunu, rakamın bu yıl 7 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri