Muş Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi Mezunları Derneği tarafından hazırlanan, “Meslek Liseleri Mezunlarının İzlenmesi ve İstihdamı Projesi (MESMEZUN) konulu proje Ulusal Ajans tarafından kabul edildi
EML mezunları derneği tarafından hazırlanan Meslek Liseleri Mezunlarının İzlenmesi ve İstihdamı Projesi (MESMEZUN) Ulusal Ajans tarafından kabul edildi. Projenin, 2009–1-TR1-LEO03–07895 proje numarası ile desteklenmesine karar verildi.
Muş Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Abdulbari Aksoy tarafından yapılan açıklamaya göre; Ulusal Ajans tarafından kabul edilen proje 1 (bir) yıllık süreyi kapsamakta olup, 02 Eylül 2009 tarihinde başlayacak ve 30 Ağustos 2010 tarihinde sona erecektir. Bu kapsamda Muş Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi Mezunları Derneği sorumluluğunda ve Dernek Başkanı Abdulbari Aksoy’un koordinatörlüğündeki programda, 11–25 Ekim 2009 tarihleri arasında, 5 kişilik 1. Akış Danimarka, 7 kişilik 2. Akış Avusturya olmak üzere iki grup halinde toplam 12 kişiden oluşan proje katılımcıları; inceleme amaçlı teknik bir gezi düzenleyecektir. Gezi süresince; katılımcıların, bulundukları ülkelerdeki mesleki eğitim kurumları ile üretim tesislerine yönelik tanışma, tanıma, inceleme ve örnekleme amaçlı gezi düzenlemesi amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında olabildiğince çok geniş kitlelere ulaşmak hedefleniyor. İlgililerin Avrupa ülkelerinde aynı amaçla faaliyet gösteren kuruluşlarla bilgi ve tecrübe alış verişleri sağlanacak. Katılımın geniş tutulması için Muş ilinde 5 yerel ortağın (Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, Muş İş Kur Müdürlüğü, Muş Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü, Muş Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı ve Türkiye Mimar Mühendisler Odası Muş Şubesi Temsilciliği) projeye katılacaklar. Projenin dış ortaklarının ise Avusturya’dan (Bms Schulungs Zentrum Fohnsdorf- Fohnsdorf Eğıtım Merkezi), Danimarka’dan (Skıve Technıcal Instıtute – Skıve Teknik Enstütüsü), eğitim kurumları olduğu bildirildi.
PROJE HEDEFLERİ
Muş Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Abdulbari Aksoy, projenin Ulusal Ajans tarafından kabul edilmesi ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında “Türkiye uzun süredir iş gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışmaktadır. Bu çaba, Türkiye’nin dünyanın önde gelen ekonomileri ile istenen iş gücü arasında da bir bağ kurarak rekabet edebilirliği ve Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde de daha anlamlı hale gelmektedir. Bu sebeple Meslek Liseleri mezunları kendilerini devamlı yenilemek ve çağın ihtiyaçlarını baz alarak nitelikli eleman isteyen iş gücü piyasasında etkin hale gelmek için organizeli ve bilimsel bir şekilde mezunlarıyla dayanışma içinde olmanın yolunu bulmalı ve istihdam olanaklarını geliştirmek için gerekli çalışmalar yapılmalıdırlar” dedi.
Ulusal Ajans aracılığı ile AB tarafından desteklenmesi kararlaştırılan projeyle, mesleki eğitimin AB ülkelerindeki işleyişinin yerinde incelenerek katılımcıların mesleki eğitim faaliyetlerine bakış açılarının değişmesinin sağlanacağını dile getiren Aksoy, “katılımcıların mesleki eğitim ve öğretim kurumlarında yenilikçi ve kaliteye yönelik gelişmeleri diğer eğitim ve rehberlik hizmetlerini inceleme fırsatı elde edeceklerini ümit ediyoruz. Katılımcıların, motivasyon ve mesleki eğitimde çalışma arzu ve heyecanlarının artacağını ve proje sayesinde hayat boyu eğitim konusunda eksikliklerinin de tamamlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
MESMEZUN Projesi ile Derneğin kalkınmada öncelikli ve ekonomik düzeyi düşük olan Muş ilinde tüm mesleki eğitim mezunlarının izlenmesi ve istihdamları için çalışmalar yapacağını ve Muş’un kalkınmasına eğitim ve istihdam anlamında en iyi katkıyı sağlama çabası içinde olacağını kaydeden Aksoy; “Daha birçok yararı olacağını düşündüğümüz projemizin hazırlık aşamasında katılımcılara bilgisayar ve İngilizce kursu verilecek, gidilecek ülkeler ve ülkelerin eğitim sistemleri hakkında oryantasyon eğitimleri düzenlenecek. Her üyeye yeterli sayıda kartvizit bastırılacak olup proje hakkında bilgi vermek amacıyla da broşür bastırılmayı planlamaktayız. Bilgi alışverişinde bulunmak, yurt dışı gezilere daha kapsamlı bir şekilde hazırlanmak için; Muş ilindeki meslek odaları, mesleki eğitim veren okul ve kurumlar ile Muş Sanayi Bölgesi’ne teknik gezi yapacak katılımcıların mesleki eğitim hakkında bilgi sahibi olması için Muş ilindeki mesleki eğitimin durumu hakkında çalıştay ve panel düzenleyeceğiz.” Şeklinde konuştu. Muş`un Sesi Gazetesi


