Skip to main content

KKKA için alınacak tedbirler

Muş Haber Fotoğrafı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda Tarım İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü yetkilileri alınacak tedbirler için bir araya geldiler

Muş Tarım Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığıyla ilgili alınacak önlemler ile ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü personelleri ile bir toplantı düzenledi.
Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Müftü Vekili Zekeriya Koçak, Milli Eğitim Şube Müdürü Selahattin Subaşı, Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Ayşe Ünal ve Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü’nde görevli Bayram Dündar katıldı. Düzenlenen toplantıda KKKA Hastalığıyla ilgili bilgiler aktaran Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Halit Tanrıverdi, kurumların KKKA ile ilgili ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Hastalık taşıyan kenenin tutunup kan emmesi veya kenenin çıplak elle ezilmesi sonucu insanların hastalığa yakalanabileceğini ifade eden Tanrıverdi; “Bilindiği üzere Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı, kenelere nakledilen Bünyaviridae ailesine mensup Nairovirus genusundaki Kırım Kongo Hemorajik Fever isimli bir virüs tarafından oluşturulmaktadır. Bu virüs evcil ve yabani hayvanlarda herhangi bir hastalık oluşturmamasına rağmen, insanlarda bazen ölümcül olan hastalık yapabilmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede özellikle Hyalomma marginatum adındaki kenenin bu hastalığın insanlara bulaştırılmasında sorumlu olduğu bilinmektedir. Söz konusu kene iki konaklı olup yavru dönemini (larva ve nimf) küçük yaban hayvanları ve yerden beslenen kanatlılarda, ergin dönemini ise büyük evcil ve yaban hayvanlar ile bazen de insanlardan kan emerek geçirmektedir. İnsanlar, hastalık taşıyan kenenin tutunup kan emmesi veya kenenin çıplak elle ezilmesi sonucu hastalığa yakalanırlar. Ayrıca insanlar virüs bulaşmış insan ve hayvanların kanları ile temas etmeleri halinde de bu hastalığa yakalanabilirler” dedi.
Toplumun, KKKA Hastalığı ve korunma yöntemleri ile ilgili olarak bilgilendirilmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Tanrıverdi; “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığını bulaştıran kenelerin her yaz döneminde aktif hale gelmeleri nedeniyle halkın kendilerinde ve hayvanlarında oluşabilecek kene tutunmasını önlemeye yönelik tedbirleri alması gerekmektedir. Korunma ve mücadele yöntemlerinin kapsamlı ve etkin bir biçimde anlatılarak toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Hastalık etkenini taşıyan keneler, yaban hayatıyla iç içe olan dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerde veya bu ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinde insan ve evcil hayvanlara tutunmaktadırlar. Bu itibarla yaban hayatıyla iç içe olan tarım arazilerinde çalışan tarım veya orman işçisi, köylü, avcı veya bu bölgelerde pikniğe gidenler ile hayvancılıkla uğraşanlar için kenelerden korunma ve kontrol tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır” dedi.
KKKA Hastalığıyla ilgili İl Müftülüğü tarafından camilerde cemaatin görebileceği yerlere bildiler asılacağı, Cuma hutbelerinde KKKA hastalığı hakkında bilgiler aktarılacağı ve din görevlileri vasıtalarıyla köylerde yaşayanların bilgilendirileceği belirtildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ise KKKA Hastalığıyla ilgili broşür, bildiri ve afişleri okullarda görünebilecek yerlere astıracağı ve okul idareleri tarafından öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceği kaydedildi.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da sağlık personellerine eğitim verileceği ve sağlık ocakları ile hastanelerde KKKA Hastalığı ve korunma yöntemleri ile ilgili broşürler dağıtılacağı ifade edildi.
 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri