Skip to main content

Trafik kazasında her yıl 6 bin insan hayatını kaybediyor

Muş Haber Fotoğrafı

Trafik haftası münasebetiyle Muş Valiliği önünde düzenlenen açılış töreninde konuşma yapan Jandarma Başçavuşu Ergül Tınaztepe, “Türkiye’de meydana gelen kazalarda her yıl ortalama 5 bin ile 6 bin arasında insan ölürken, 100 bin’den fazla kişide yaralanmaktadır” dedi. Başçavuş Tınaztepe ayrıca, 2008 yılında meydana gelen trafik kazalarının Türkiye ekonomisine maliyeti yaklaşık 8 milyar TL civarında olduğunu söyledi.

Uluslar Arası Karayolu Trafik Güvenliği Kutlama Haftası ve Trafik Haftası Çadırının açılış töreninde konuşma yapan Jandarma Başçavuşu Ergül Tınaztepe Türkiye’de her yıl meydana gelen kazalarla ilgili bilgiler verdi. Tınaztepe, “Bilindiği üzere her yıl mayıs ayının ilk haftası uluslar arası trafik güvenliği günü bu günü takip eden hafta ise karayolu trafik güvenliği haftası olarak düzenlenmektedir. Türkiye’de meydana gelen kazalarda her yıl ortalama 5 bin ile 6 bin arasında insan ölürken, 100.000 den fazla kişide yaralanmaktadır 2008 yılında meydana gelen trafik kazalarının Türkiye ekonomisine maliyeti yaklaşık 8 milyar TL civarındadır. Bu korkunç rakamı ekonomiye yönlendirdiğimiz takdirde birçok yatırım yapılabileceği gibi işsizliği önlemede de büyük atılım olacaktır. Ülkemizde oluşan trafik kazalarının % 90 sürücü kusurlarından meydana gelmektedir. Trafik kazaları ekonomiye her yıl Marmara depreminden daha büyük bir zarar vermektedir. Dünyanın 9.büyük projesi arasında 8’inci sırada yer alan GAP’ın maliyetinin üçte birine yakın bir parayı alıp götüren trafik canavarının önlenmesi halinde işsizlere iş yaratabileceği gibi binlerce konut ve kilometrelerce yol yapılabilir. Muş il jandarma komutanlığı sorumluluk bölgesinde 2008 yılında (5) ölümlü (63) yaralanmalı (50)’si maddi hasarlı olmak üzere toplam (118) adet trafik kazası meydana gelmiş olup bu kazalarda   (5) vatandaşımız hayatını kaybetmiş (168) vatandaşımız yaralanmış (605.000) TL maddi hasar meydana gelmiştir.

“Trafik kazaları ağırlık biçimde bireysel hatalardan oluşuyor”

Trafik kazalarının ağırlıklı biçimde bireysel hatalardan kaynaklanması, insanların erken yaşlardan başlayarak, trafik bilincine sahip olmasının önemini çarpıcı biçimde ortaya koymaktadır. Bireylerin sürücü, yaya ve yolcu olarak kurallara uyma konusunda duyarlı davranmaları, başkalarını da bu doğrultuda özendirmeleri ve uyarmaları, düzenlemelerin ve uygulamaların başarısını artıran bir etken olacaktır. Her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesi, milyonlarca insanın yaralanıp sakat kalması ve milyarlarca dolarla ifade edilen ekonomik kayıplar trafik kazalarını küresel bir sorun haline getirmektedir. Avrupa birliği sürecindeki ülkemizde uyum çalışmaları gibi trafik sorununu çözmek ve trafik güvenliğini sağlamak için en kararlı uygulamaların hızla yürürlüğe konulması, altyapı hizmetleri ve eğitimle desteklenmesi gerekmektedir. Trafik kazalarını tamamen önleyebilmek belki mümkün değildir, ancak bu kazaları, sayıları ve sonuçları itibariyle en az seviyeye indirmek bizlerin elindedir. Trafik güvenliğinin sağlanması, trafiğe iştirak edenlerin eğitimi yasal düzenleme ve denetleme hizmetleri ile ilk acil yardım, kurtarma ve mühendislik hizmetlerinin etkili ve sürekli bir şekilde yapılması ile mümkün olabilir. Okul çağındaki çocukların eğitimi ileriki yaşlarda alışkanlık edinmelerini, bireyde trafik olgusunun doğup gelişmesini, bilinçli bireylerin çoğalmasını, trafik kurallarına uyma alışkanlığı edinmelerini sağlayacak, bu sayede kurallara uyan, uymayanları uyaran, bilinçli nesiller oluşacaktır. Jandarma trafik timleri sorumluluk bölgelerinde trafik kazalarının, en az seviyeye indirilmesi amacıyla hız kontrollerine, alkol kontrollerine, seyir halinde kontroller ile sürücü ve yaya seminerleri, öğrenci seminerlerine trafik kısım amirliğince yapılan planlamalar doğrultusunda devam edilmektedir. Sonuç olarak; planlama ne kadar mükemmel olursa olsun, alt yapı ne kadar gelişmiş bulunursa bulunsun, düzenleme ne kadar intizamlı yapılırsa yapılsın, direksiyon başındaki sürücü, araçlara binip inen yolcu, kaldırımlarda ve yollarda yürüyen yaya, tek kelimeyle insan; gerektiği gibi yönlendirilemediği, eğitilmediği, yasal kalıplar ve ahlak kuralları içine alınmadığı takdirde, trafikte düzen ve istikrar sağlamak trafik kazalarında azalma kaydetmek fevkalade güçtür” dedi.

“Trafik kazalarında birçok vatandaşımız sakat kalıyor”

Düzenlenen açılış törenine katılan Muş Şoförler odası başkan vekili salih kılış bir konuşma yaptı. Başkan vekili Kılıç, her yıl trafik kazasında birçok vatandaşımız sakat kalıyor” dedi. Kılıç, “Her gün iç içe yaşadığımız trafiği bir iki saatte veya bir iki güne hatta bir iki haftaya sığdırmamız tabii ki mümkün değildir. Değerli hazirun her yıl ülkemizde trafik kazalarında yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte birçok vatandaşımızda sakat kalmaktadır. Bu acı tabloyla birlikte her yıl milyon dolarlarca milli servetimizde heba olmaktadır. Trafik kazalarının sebeplerine baktığımızda değerli katılımcılar. %97 sürücü hatası geriye kalan %3 araç hatası ve diğer faktörlerden oluşmaktadır. Sürücü hataların başında aşırı hız ve dikkatsizlik başta gelmektedir. Aşırı hız ve dikkatsizliği takiben alkollü ve uykusuz araç kullanmak gelmektedir. Trafiği her zaman içimizde yaşamak ve küçük çocuklarımıza trafiği anlatmak gerekir diye düşünüyorum” dedi. Günaydın Muş Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI 680 PERSONEL ALACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 680 sözleşmeli…

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri