Skip to main content

Hayata Bakış Projesi

Muş Haber Fotoğrafı

Çağdaş Eğitim Vakfı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde yürütülen ‘Hayata Bakış Projesi’nin tanıtım toplantısı Muş’ta düzenlendi. DAP Oteli’nde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Murat Sefa Demiryürek, Emniyet Müdürü İsmet Türkmen, okul müdürleri ve öğretmenlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşlar ve öğrenci katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan ‘Hayata Bakış Projesi’ yöneticisi Emekli Albay Halit Yaşar Uysal, projenin amacının 10-19 yaş arasındaki gençlerin üreme sağlığı ve demografik tercihleri doğrultusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Vakıflarının Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş değerlere sahip çıkmak ve bu değerleri topluma kazandırmak amacıyla alanlarında uzmanlaşmış 151 aydının bir araya gelmesiyle 1994 yılında İstanbul’da kurulduğunu belirten Halit Yaşar Uysal, “Çocuklarımızın geleceklerine ilişkin, daha isabetli kararlar verebilmelerini sağlamak için karşılaştıkları sorunlar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile planlaması ilke ve yöntemleri, aile planlaması hizmetlerine nasıl ulaşabileceği ve nasıl etkin kullanabileceği, hamileliğin olası ters etkileri, istenmeyen hamileliklerin önlenmesi ve tehlikeli kürtaj uygulamaları, hızlı nüfus artışı ve ekonomik kalkınma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesi, konularında eğitimi planlıyoruz” dedi.

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Toplum Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise bireylerin ve ailelerin istedikleri zaman istedikleri sayıda bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabilmesi için aile planlamasının gerekli olduğunu, bunun için kullanılacak yöntem için danışmanlık hizmeti alınması gerektiğini söyledi. Konuşmasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi veren Prof Dr .Tümerden, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas yoluyla başlar. Bu hastalıklar sadece cinsel organlar değil, vücudun diğer organ ve sistemlerini de etkilerler. Bu hastalıkların bazıları vücuda ağır hasarlara hata ölüme neden olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan çok sayıda hastalık bulunmaktadır.

En önemlileri; bel soğukluğu, frengi, AIDS ve Hepatit -B’dir. Bu hastalıklardan korunmak için; birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunulmamalı, tek eşli cinsel yaşam tercih edilmelidir. Riskli olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Şüpheli kişilerle cinsel ilişkide mutlakla prezervatif kullanılmalıdır. Enjektörlerin paylaşımından kaçınılmalı, aynı tıraş bıçağını farklı keşiler de kullanılmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında olan vatandaşlarımızın mutlaka düzenli bir şekilde doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir” dedi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ailelerin çok çocuk yaptığını ve bu çocukların genelde sokağa itildiğini bu nedenle sokağa atılan çocukların büyük bir kısmının kötü alışkanlıklar edindiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız Tümerden, “Kadınlar burada çocuk makinesi gibi kullanılmakta ve tüm hayatlarını çocuk yapmakla geçirmektedirler. Ben burada 25-30 yaşındaki bir kadına baktığım zaman üzüntü duyuyorum. Çünkü ‘Kaç çocuğun var’ diye sorduğumda 10-12 çocuğunun olduğunu söylüyor. ‘Neden bu kadar çocuk yaptınız?’ dediğimiz zaman Allah vergisi olarak nitelendiriyorlar. Tamam, Allah vergisi ama sen bakabilecek kadar çocuk yapmak zorundasın” diye konuştu.

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri