Muş’un Bulanık ilçesinde dar gelirli ailelerin çocukları okul harçlıklarını çıkartmak ve ailelerinin bütçelerine katkıda bulunmak için hem okula gidiyorlar hem de ayakkabı boyacılığı yapıyorlar.
İşsizliğin had safhada olduğu Bulanık’ta okul dışı zamanı fırsat bilerek para kazanmaya çalışan çocukların yaşantıları, ilçede fakirliğin ne boyutta olduğunu gözler önüne seriyor. Sömestr tatilinin tamamlamasından sonra kimi çocuklar okula giderken kimisi ailesine yardım etmek için çalışmak zorunda kalıyor.
Soğuk havaya aldırmadan ekmek tekneleriyle sokaklara dalan çocuklar, okul masraflarını karşılamak ve ailelisine maddi destek sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu belirttiler. İlköğretim 7. sınıf öğrencisi olan K.D. (14); “Okumak için çalışmak zorundayım. Ben de okul çıkışında aileme yardım etmek için çalışıyorum. Evime para götürmek için boyacılık yapıyorum. Maddi durumumuz kötü. Kahvehane veya camii önlerinde 50 kuruşa ayakkabı boyuyorum. Arkadaşlarım okul saatleri dışında dinleniyorlar veya ödevlerini yapıyorlar. Ben çalışmak zorunda kalıyorum. Ailemin maddi durumu zayıf, çalışmasak aç kalırız. Bazen 4 bazen 5 YTL kazanabiliyorum. Bu şekilde okul harçlığım çıkmış oluyor, bazen de bu parayla evime birkaç ekmek alıyorum” diye konuştu.
Topkan Haber Ajansı


